Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 11 oktober 2002

Zesde woning uit Romeinse tijd blootgelegd bij Ellewoutsdijk

OpgravingenHet Archeologisch Dienstencentrum (ADC) is heeft inmiddels resten van het zesde huis blootgelegd bij opgravingen ten noordwesten van Ellewoutsdijk, de plek waar de eerste bewoners van de Zeeuwse veengronden zich vestigden in de Romeinse tijd. Het huis is bijna tweeduizend jaar oud.

Deze keer is de uitleg van de woning wel zeer goed bewaard gebleven. Door resten van mest en stro is zonneklaar waar de beesten hebben gestaan. Ook ligt er bij de 'voordeur' nog een puntgave drempel met daarvoor een laagje zaagsel: bij wijze van mat voor natte voeten.
Net als bij de vorige opgravingen is de haardplaats duidelijk afgetekend door lichtgekleurde resten van as op het zwarte veen. Inmiddels is ook het raadsel opgelost van de vorige opgraving. Daarin werden meerdere haardplaatsen aangetroffen. Naar nu blijkt, zijn op die plek drie huizen opgegraven, die waarschijnlijk in verschillende tijden bewoond zijn geweest: de vroege bewoners bouwen waarschijnlijk telkens als het huis een beetje slecht werd, een nieuw stuk met gebruikmaking van wat er van het oude huis nog deugde.
De bewoners van de nieuwe vondst hebben dezelfde bouwtechiek gebruikt als die van de vorige huizen: rijen palen in de grond met daartussen vlechtwerk van jonger hout. Door het uitstekende conserverende vermogen van het veen, is alles goed bewaard gebleven.
Ook nu zijn weer palen gevonden die al dik drieduizend jaar oud moeten zijn geweest toen ze in de bouw werden toe gepast. De veenbewoners groeven die resten van een oud bos uit het veen en gebruikten ze voor de dragende constructie. Zo'n oud stuk hout heeft de archeologen ook de weg gewezen naar de meest recente vondst. Een paal stak verweerd tot een soort kwast, boven het maaiveld uit.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.