Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 21 augustus 2002

Borsele cultureel biedt gevarieerd programma

Zomerstage - klik hierDe werkgroep Podiumkunsten van de Culturele Raad Borsele brengt het komende seizoen tal van culturele activiteiten onder de naam "Borsele Cultureel".
De werkgroep zet het samenwerkingsverband voort met de Culturele Commissie van de hervormde kerk te `s-Heer Abtskerke, stichting `t Kerkje van Ellesdiek uit Ellewoutsdijk en stichting Pastorale au Parvis in Nisse. Door deze samenwerking zijn enkele voorstellingen geprogrammeerd in de locaties van de betreffende organisaties.

Voor het seizoen 2002-2003 heeft de werkgroep Podiumkunsten gezocht naar het samenstellen van een afwisselend programma. Hierbij is gekozen voor twee rode draden door de totale programmering. Enerzijds betreft dit optredens van Vlaamse acteurs en gezelschappen en anderzijds optredens van uiteenlopende Zeeuwse groepen. Ook is er een lezing in het programma opgenomen.

't Kerkje van EllesdiekDe aftrap van het cultureel seizoen is op zaterdag 21 september met een optreden van 't Kliekske in `t Kerkje van Ellesdiek. `t Kliekske brengt muziek uit de tijd van Bruegel tot leven en wat er tot op de dag van vandaag allemaal van overgebleven is. De leden van de groep gebruiken de instrumenten die Bruegel schilderde. Vrijdag 18 oktober staat muziekgezelschap Mazzeltov Klezmer op het programma. In de Stenge in Heinkenszand brengen zij meeslepende muziek van joden uit Oost-Europa. Er zal een veelvoud aan stijlen de revue passeren. Van jiddische liederen tot zigeuner- en balkanmuziek.
In november komen het strijkersensemble Amici Della Musica (2 november) en Tine Ruysschaert (8 november) aan bod. Laatstgenoemde kreeg veel lovende kritiek van de Nederlandse pers. Zij brengt de brieven die Mozart schreef aan zijn familie tot leven. Dit doet zij met woordfragmenten die op fraaie wijze worden afgewisseld met live Mozartmuziek. Zondag 22 december zal het jongenskoor van de Zeeuwse Koorschool in de rooms-katholieke kerk in `s-Heerenhoek optreden. Het repertoire zal bestaan uit kerstmuziek uit de Renaissance en de Barok.
In het nieuwe jaar zijn er in de Stenge optredens van Ambrozijn, een Vlaamse folksensatie (24 januari) en Troissoeur, een hedendaagse muziekgroep waarin ritme, energie en beweeglijke klanken belangrijk zijn (21 februari). Vrijdag 7 maart geeft Carolijn Visser een lezing. De van oorsprong Zeeuwse schrijfster zwerft al jarenlang de wereld rond en schrijft boeken over haar ervaringen. Vrijdag 21 maart komen twee folkgroepen naar het ontmoetingscentrum.
Roel Praas geeft zaterdag 5 april een pianoconcert in de hervormde kerk in `s-Heer Abtskerke. Hij zal zowel klassieke pianowerken als hedendaagse muziek ten gehore brengen.
De Stenge is van vrijdag 11 tot en met zondag 13 april toneel van het Eenakterfestival. Het Zeeuws Centrum voor het Amateurtoneel wil het publiek een dwarsdoorsnede bieden van het amateurtoneel in Zeeland. Deelnemende groepen worden beoordeeld door een jury. Het seizoen wordt afgesloten met het jaarlijks terugkerend festival Pastorale au Parvis met een breed scala aan muziekstijlen variërend van licht klassiek tot folk- en wereldmuziek op 11 en 12 juli in Nisse.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.