Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 24 juli 2002

Van Geel pleit voor stopzetten rechtszaak sluiting Borssele

Staatssecretaris Van Geel (CDA, duurzaamheid en milieu) is voor het stopzetten van de rechtszaak over de sluiting van de kerncentrale Borssele op 1 januari 2004. Hij wil de onderhandelingen over een nieuwe afspraak over de toekomst van Borssele met een schone lei beginnen.

Eind september wordt de uitspraak verwacht in de rechtszaak die het vorige kabinet tegen de eigenaar van de kerncentrale, EPZ, aanspande. De Staat eist in dit geding nakoming van de afspraak uit 1994 dat de kerncentrale 1 januari 2004 dicht moet. Deze zaak is echter achterhaald door het akkoord tussen de nieuwe regeringspartijen CDA, LPF en VVD over het langer openhouden van Borssele. Het kabinet-Balkenende wil met EPZ een nieuwe afspraak maken.
Volgens Van Geel, oud-gedeputeerde in Noord-Brabant, is het gezien de nieuwe politieke situatie logisch de rechtszaak niet door te zetten. ,,Wij willen een nieuwe afspraak maken met de eigenaar van de kerncentrale, waarbij rekening moet worden gehouden met de veiligheid en de technische levensduur van de fabriek. We zullen gezamenlijk ergens een goed evenwicht moeten vinden. Dat kan 2007 worden, of later. Dat zal uit de onderhandelingen moeten blijken.``

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.