Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 15 juli 2002

Werelds festival in hartje Nisse

Pastorale au Parvis is een prachtig festival. Aan de ene kant dorps, met tuinstoelen en een ons-kent-ons sfeertje, maar aan de andere kant zo werelds als het maar zijn kan. Want ook de zevende editie bracht een veelheid aan stijlen en culturen.

Na de kerkconcerten van vrijdag, begonnen zaterdagmiddag de pleinconcerten op het dorpsplein. Anders dan in voorgaande jaren, want Els Paauwe uit Nisse, die alle voorgaande edities opende met haar pianomuziek, was er niet bij. Ze overleed vorige maand op 49-jarige leeftijd.
Na enig oponthoud door technische problemen opende Richard MD Arzad en zijn muzikanten het festival met hun op Javaanse volksmuziek gebaseerde repertoire waarin ook Afrikaanse, Koreaanse en Surinaamse invloeden te herkennen waren. Vervolgens brachten de Amsterdamse straatmuzikanten Joek en Jette - door de organisatie naar Nisse gehaald na het zien van een reportage in Netwerk - het publiek in beroering met een repertoire van vooral klassieke liederen.

Hoofdact
Na het Belgische BuB en het Nederlandse Ygdrassil was het de beurt aan Ialma, door velen als de hoofdact beschouwd. De tienkoppige groep - vijf zangeressen en vijf muzikanten - maakte het helemaal waar, want hoewel ze het publiek niet echt van de stoelen kreeg, maakte de Belgische band er een swingend optreden van. Hun Gallicische muziek heeft een hoog meezinggehalte, zodat het voor veel bezoekers niet alleen bij luisteren bleef. Toen één van de zangeressen bij het laatste nummer opriep tot meezingen - `het is niet moeilijk, gewoon ay la la` - kwam het publiek zowaar bijna los.
Na Ialma was het de beurt aan tenor Kees Taal, die een aria van Verdi zonder moeite afwisselde met een modern stuk van Saffina.
De zevende Pastorale au Parvis werd afgesloten door de Brusselse groep Jaune Tourjours, die het publiek met een knap staaltje stadsfolk voor de laatste maal deed bewegen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.