Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 19 juni 2002

Greenpeace blokkeert weer kerntransport

Blokkade kerntransportMilieuorganisatie Greenpeace heeft woensdag voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar weer actie gevoerd tegen de kerntransporten van Borssele naar Frankrijk. Circa acht actievoerders probeerden door een blokkade in Vlissingen-Oost de trein met kernafval tegen te houden.

De politie heeft vier actievoerders aangehouden. Een van hen zat ruim 2,5 uur vastgeketend aan de rails. Het transport kon zonder vertraging om half drie vanmiddag vertrekken.
De rechtbank in Middelburg verbood de mileuorganisatie in februari 2001 een jaar lang acties die zouden leiden tot vertraging van de transporten. Daarop stond een dwangsom van 100.000 gulden en 50.000 gulden voor iedere dag dat de overtreding zou voortduren. De Franse opwerkingsfabriek Cogema en de transporteurs Transnubel en Transnucleaire hadden de rechtbank in een kort geding om een verbod gevraagd.
Het gerechtshof in Den Haag haalde het vonnis van de rechtbank onderuit in mei van dit jaar in een door Greenpeace aangespannen hoger beroepszaak. Het Hof stelde daarbij dat de acties niet onrechtmatig of gevaarlijk waren.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.