Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 8 mei 2002

Rapport Ontwikkelingsperspectief voor één De Bevelanden

Rampenplan kerncentrale Borssele geactualiseerd

Kerncentrale BorsseleZes Zeeuwse gemeenten hebben een nieuw rampenplan opgesteld voor het geval zich een kernongeval voordoet. In het plan neemt onze nieuwe burgemeester E. Gelok een centrale plaats in.

Volgens coördinator van de hulpacties burgemeester Gelok zijn alle processen, namen en telefoonnummers geactualiseerd. Hij stuurt de groep van burgemeesters aan die de rampenbestrijding coördineert.
Speciale aandacht in het rampenplan krijgt de verspreiding van jodiumtabletten. Bij de brandweer van Borsele en Terneuzen liggen grote hoeveelheden van deze pillen opgeslagen. Als de directeur van de GGD besluit tot verspreiding van de tabletten, worden alleen al op Walcheren en de Bevelanden driekwart miljoen pillen verdeeld. De jodiumtabletten moeten voorkomen dat radioactief jodium, het zogenaamd jodium 131, door de schildklier wordt opgenomen. Het orgaan kan daardoor spontaan uitvallen, of er kan zich bij besmette personen schildklierkanker ontwikkelen.
De voorganger van Gelok, J. Mandos, besloot november vorig jaar om geen voorlichtingsactie te beginnen over de verkrijgbaarheid van de pillen. Er is tijd genoeg tussen de melding van een crisissituatie en het vrijkomen van radioactief jodium, is de gedachte. Binnen zes uur worden de tabletten, die zijn verpakt in strips van drie pillen, onder de bevolking verspreid.
Overigens staan in het nieuwe rampenplan alleen de processen beschreven die de zes betrokken gemeenten aangaan: Borsele, Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Oostburg. Andere overheden hebben hun eigen verantwoordelijkheden.
Zo coördineert de commissaris van de koningin van Zeeland de hulpverlening buiten het directe rampgebied. Zijn Brabantse collega draagt zorg voor de opvang van evacuées. Op de legerplaats van Ossendrecht en de vliegbases Woensdrecht en Gilze worden hiervoor speciale maatregelen getroffen. De operationele leiding, het uitvoeren van de maatregelen, is in handen van de commandant van de regionale brandweer Zeeland. De kerncentrale Borsele coördineert de bestrijding van de ramp.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.