Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 7 februari 2002

Woningen in kerk Nieuwdorp

Gereformeerde kerk NieuwdorpDe gerefomeerde kerk aan de ring in Nieuwdorp gaat dicht. Op zondag 3 maart gaat dominee C. Klaassen voor in de allerlaatste dienst. In het gebouw gaat projectontwikkelaar Van Garderen en Dekker vijf appartementen bouwen.
De gereformeerde Nieuwdorpers gaan in de voormalige hervormde Bethelkerk Samen op Weg met hun hervormde dorpsgenoten. Aan het interieur van de Bethelkerk wordt naarstig gewerkt om het in orde te krijgen voor een openingsdienst op zondag 10 maart. Afscheids- en openingsdienst beginnen om 10.00 uur.
De gereformeerde kerk aan de ring in Nieuwdorp was al jaren slecht. Bovendien waren beide kerkgebouwen te groot voor de gemeenschappen die er in kerkten, en al langer de bedoeling hadden Samen op Weg te gaan. De verkoop van de gereformeerde kerk leverde voldoende geld op om het interieur van de Bethelkerk op te knappen. Daarin kunnen vanaf volgende maand 250 mensen zitten.

Over de bestemming van de gereformeerde kerk heeft de gemeente Borsele even moeten nadenken. Voor de gemeente was sloop in beginsel uitgesloten, want hoewel het gebouw slecht is, blijft het het beeld van het oude Nieuwdorp bepalen. Het was echter niet haalbaar om het gebouw een sociale functie te geven: te groot, te hoog en te bouwvallig. De projectontwikkelaar zag er wel wat in. Op een verdiepingsvloer die boven de ramen zal worden gelegd, komen vijf appartementen. De begane grond wordt gebruikt voor aparte ingangen en bergingen. De gemeente is met de plannen akkoord gegaan.
De vestiging van vijf appartementen past in het streven om nieuwbouw zoveel mogelijk binnen de bebouwde-komgrenzen van de dorpen te plegen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.