Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zondag 27 januari 2002

Eerste boormachine officieel in Ellewoutsdijk

Joachiem Wehner, projectleider van het boorproces, klom uit het luikje aan de voorkant van de boorkop en schudde Leonard van der Vorm de hand. Dit historische moment werd woensdagmiddag opgetekend. Terwijl minister Zalm van Financiën stond te wachten kwam ook burgemeester Barbé door het luikje op Zuid-Beveland aan. Hij ontving van loco-burgemeester Vollaard van Borsele de Westerschelde ambtsketting terug, die hij halverwege op de gemeentegrens van Terneuzen en Borsele had afgegeven aan oud-burgemeester Mandos. De verst gevorderde van de twee Westerscheldeboormachines brak maandagmiddag al door de schijf zacht beton in de caisson. Er was slechts een afwijking van 1,5 centimeter en daarmee bleef Neeltje Suzanna ruim binnen de marge van 10 cm.

Joachiem Wehner stapt uit het luikEr werd een bescheiden feestje gevierd, tenslotte is Sara nog onderweg. Minister Zalm van Financiën kweet zich van de taak de stroomverbinding tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen aan te sluiten.

Neeltje Suzanna heeft de westbuis van de Westerscheldetunnel geboord van 6,6 kilometer lengte. De tunnelboor heeft 3299 ringen van 2 meter breed nodig gehad om de verbinding tussen de tunneltoerit in Terneuzen en de aankomstcaisson in Ellewoutsdijk te maken. De boor moet nog 4 meter naar voren draaien, alvorens hij over enkele maanden wordt gedemonteerd en teruggaat naar Herrenknecht, de leverancier.

Sara, die de oostelijke buis boort en onderweg meer problemen heeft gehad, wordt over enkele weken verwacht. Kort daarna zal KMW een nieuwe streefdatum bekend maken voor de oplevering van de tunnel in de zomer van 2003.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.