Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 22 januari 2002

Eerste boormachine bereikt Ellewoutsdijk

Neeltje Suzanna heeft Ellewoutsdijk bereikt. De verst gevorderde van de twee Westerscheldeboormachines brak maandagmiddag door de schijf zacht beton in de caisson en schreef daarmee geschiedenis. De kop van de boor steek in het zand, waarmee de caisson is gevuld.
Neeltje Suzanna heeft de westbuis van de Westerscheldetunnel geboord van 6,6 kilometer lengte. De komende dagen zal ze echt de kop boven het zand steken en wordt ze beter zichtbaar. Dan heeft de boor zich vier meter verder uit de opening in de wand van de caisson gewerkt en is een veilige, waterdichte afsluiting gemaakt. Ook kan er dan meer zand worden weggegraven.

De Neeltje Suzanna bij aanvang van de 'rit'Woensdagmiddag wordt een feestje gevierd in het bijzijn van de ministers Netelenbos van Verkeer en Waterstaat en Zalm van Financiën.

De westelijke tunnelboor heeft 3299 ringen van 2 meter breed nodig gehad om de verbinding tussen de tunneltoerit in Terneuzen en de aankomstcaisson in Ellewoutsdijk te maken.
Sara, die de oostelijke buis boort en onderweg meer problemen heeft gehad, wordt over enkele weken verwacht. Kort daarna zal KMW een nieuwe streefdatum bekend maken voor de oplevering van de tunnel in de zomer van 2003.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.