Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 16 januari 2002

Dood hout ruimt het veld bij Nisse

Logo NatuurmonumentenVoor wie nu op de Nieuwlandsedijk bij Nisse komt, is het even schrikken. Alle bomen die langs de weg stonden zijn gekapt, waardoor het landschap ineens een totaal ander aanzien heeft gekregen.
De kaalslag was een harde noodzaak, aldus R. Wink van Natuurmonumenten. Er stonden vooral hoogbejaarde populieren, die inmiddels voor zoveel dood hout zorgden dat het gevaar voor het verkeer op de dijk te groot werd. ,,Dan kun je het kappen niet blijven uitstellen.``
Aangezien de bomen indertijd allemaal tegelijk zijn geplant, moeten ze nu ook allemaal in één keer tegen de vlakte. Dat is een lelijk gezicht, maar Natuurmonumenten zegt geen andere keuze te hebben. ,,We zorgen er wel voor dat er zo snel mogelijk weer nieuwe bomen worden aangeplant``, zegt Wink. ,,Ik verwacht dat er volgende maand jonge bomen staan.``
Om in de toekomst een nieuwe kaalslag te voorkomen, zorgt Natuurmonumenten voor meer variatie in de beplanting. Zo worden er verschillende variëteiten van de populier geplant, met een verschillende levensduur, en komen er ook andere bomen, zoals eiken, linden en essen.
De Nieuwlandsedijk is niet de enige plaats in de Zak van Zuid-Beveland waar Natuurmonumenten dit jaar bomen kapt. Dat gebeurt ook met de populieren op de Zuidpolderdijk bij Oudelande, op een gedeelte van de Oudekamersedijk bij Nisse en op de Baandijk bij Driewegen.
Het gaat om in totaal 670 bomen. Op alle locaties komt zo snel mogelijk nieuwe, jonge beplanting terug.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.