Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 1 december 2001

Minstens een miljoen schade door lek Westerscheldetunnel

Frontaanzicht van de inderdtijd nieuwe tunnelboorHet boorschild van tunnelboormachine Sara, die de oostbuis van de Westerscheldetunnel graaft, is vrijdag lekgeslagen. Het mankement zorgde ervoor dat binnen nauwelijks een kwartier drie miljoen liter water en slijpsel (bentoniet) de tunnel instroomde. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Maar de schade bedraagt minstens één miljoen gulden.
Rond het middaguur zagen de tunnelbouwers kans het lek te dichten. Nadere inspectie wees uit dat het ging om twee lekken in de afdichting in het boorfront. Directeur R. de Leeuw van Kombinatie Middelplaat Westerschelde (KMW): ,,De borstels onderin die afdichting hebben het begeven. Over de oorzaak tasten we nog in het duister. Ze kunnen weggeklapt zijn, maar dat moet nader onderzoek uitwijzen. Het bentonietmengsel is onder de machine weggestroomd naar de middenpompkelder en het kabelkanaal. Dat is een geluk bij een ongeluk, want daar heeft het spul zich verzameld en daardoor kan het ook gemakkelijker worden weggepompt.``
De verwachting is dat dat karwei enkele dagen in beslag neemt. Iedere dag dat een boormachine stilstaat, kost KMW enkele tonnen.

De Leeuw: ,,Het is daar beneden - we zijn met Sara net uit het diepste punt onder de Everingen aan het klimmen - een enorme rommel. De zaak wordt nu zo snel mogelijk weggepompt en verder opgeruimd, daarna gaan we de apparatuur testen en zo snel mogelijk weer aan de slag.`` De verwachting is dat Sara maandag of dinsdag het boren kan hervatten.
De afdichting van de boormachine zorgde al eerder voor problemen. Dit voorjaar stond Sara ook al enkele weken stil nadat er een lek was ontstaan in het hoofdlager van de tunnelboor. De Leeuw legt niet direct een verband tussen het nu ontstane lek en de grote onderhoudsbeurt, die de machine de afgelopen weken onderging. Sara werd begin deze week weer opgestart, nadat een groot aantal onderdelen was vervangen en het boorfront helemaal was schoongemaakt.
Het lek werd ontdekt op het moment dat de boormachine 5374 meter (2687 tunnelringen) was gevorderd. Het boorproces loopt door de lekkage nauwelijks vertraging op; de boren hebben de afgelopen maanden dusdanige vorderingen gemaakt dat de tegenslag zonder veel problemen kan worden opgevangen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.