Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 26 november 2001

Ad Lijmbach verdwijnt uit beeld.

Ad Lijmbach, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Borsele, stelt zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet herkiesbaar. Dat heeft hij 'na intensief beraad met bestuur en fractie' besloten.
Hoewel de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen nog niet is vastgesteld, lijkt het aannemelijk dat de zittende raadsleden M. Vermue-Vermue of P. van den Dries het fractievoorzitterschap zullen overnemen. Van de rest van de vijfkoppige fractie heeft C. Nieuwenhuize al te kennen gegeven te willen stoppen. C. Verbeek wil best terugkomen, maar is al boven de VUT-leeftijd. Als tot nu toe op één na grootste fractie, wil het CDA best een wethouder leveren in het volgende college.
Voorzitter C. Elenbaas-Murre ontkent dat het CDA Lijmbach gevraagd heeft om van het lijsttrekkerschap af te zien. "Lijmbach kan het werk in de raad niet meer combineren met zijn drukke baan bij het kadaster."
De voorzitter spreekt niet tegen dat Lijmbach vier jaar geleden juist graag wethouder wilde worden. Hij stak dat zeker niet onder stoelen of banken. De winnaar van de verkiezingen, de PvdA, en de VVD-fractie met drie zetels, gingen toen liever met een andere winnaar (de SGP-RPF) in zee, en verwelkomden F. Tollenaar in het college, gekozen uit een fractie met vier raadszetels. Het is een publiek geheim dat de plek aan de collegetafel voor het CDA afketste op de figuur van Lijmbach.
"Dat is altijd verteld", zegt C. Elenbaas",maar dat heeft nu nauwelijks nog invloed. Wij hebben ons, tot onze verbazing, niet ongelukkig gevoeld in een oppositierol. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we bestuursverantwoordelijkheid schuwen. We willen graag weer in het college, dat spreek ik niet tegen."
De voorzitter ontkent evenmin dat de drie leden met de meeste bestuurlijk ervaring: Van den Dries, Vermue en Verbeek, relatief hoog op de kandidatenlijst zullen prijken. "Maar over het lijsttrekkerschap moet de ledenvergadering zich eerst uitspreken. Dat gebeurt eind november."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.