Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 26 november 2001

Nieuwe wandelroute in heggengebied

Het heggengebied in de Zak van Zuid-Beveland lag er, na een grondige opknapbeurt, alweer een tijdje piekfijn bij. Sinds dit weekend kunnen ook wandelaars van het prachtige natuurschoon genieten, want burgemeester Mandos van Borsele opende zaterdag de vernieuwde en verlengde wandelroute.
Het heggengebied bij Nisse De wandelroute door het heggengebied is met zo`n anderhalve kilometer uitgebreid tot 4,5 kilometer. Wandelaars kunnen vanaf nu kiezen of ze een korte of een lange route lopen. Dat laatste is zeker aan te raden, want het gebied bij Nisse ligt er piekfijn bij.
Om het voor wandelaars helemaal aantrekkelijk (en gemakkelijk) te maken is de route duidelijk gemarkeerd met gele paaltjes en heeft natuurmonumenten een kleurrijke folder over het gebied en de wandeltocht uitgegeven.

G. van der Slikke uit Goes, inspecteur van natuurmonumenten, toonde zich zeer verheugd over de opening van de wandelroute. ,,Wij hebben lang het imago gehad, dat we alles afsloten, maar die tijd is voorbij``, zei hij. ,,Natuurlijk blijft het belang van de natuur voorop staan, maar de mensen moeten er ook van kunnen genieten. We willen van het afsluitsyndroom af.``
In dat kader was de openingshandeling die burgemeester Mandos verrichte symbolisch. Midden in het heggengebied knipte hij het prikkeldraad met daaraan het bordje `verboden toegang` door. Boswachter René Wink voerde nog even een toneelstukje op. ,,Kunnen jullie niet lezen. Jullie mogen hier niet in``, riep hij tegen de genodigden. "Oh nee, dat zou de oude René Wink gezegd hebben. Van de nieuwe René Wink mogen jullie verder komen!"
Dat lieten de vertegenwoordigers van onder meer de VVV, Waardevol Cultuur Landschap, Natuurmonumenten en het waterschap zich geen twee keer zeggen. Ze maakten een wandeling door het gebied waar de afgelopen maanden ruim vierduizend struiken zijn geplant om de delen van de haagbeplanting, die in 1996 door bacterievuur verloren gingen, op te vullen. Om te voorkomen dat de beplanting wordt kaalgevreten door het vee in de omliggende weilanden, heeft natuurmonumenten ook vijf kilometer raster geplaatst.
Meer informatie over het heggenlandschap en de vernieuwde wandelroute door het gebied is te krijgen bij de VVV Goes/Borsele en het informatiecentrum bij de Kamerse Kooi in Heinkenszand.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.