Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 november 2001

Borsele wil snelle benoeming nieuwe burgemeester.

In alle eendracht heeft de gemeenteraad van Borsele een vertrouwenscommissie benoemd, een verordening vastgesteld voor de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester en een profielschets aangeboden aan commissaris van de koningin W. van Gelder, die daarvoor donderdagavond naar Heinkenszand was gekomen.

De raad moest namelijk tevoren een digitaal appeltje schillen in Kamperland. Juist eenduidigheid verhoogt de invloed van een gemeenteraad bij de benoeming van een nieuwe burgemeester. Van Gelder liet dat nog maar eens weten. En invloed wil de gemeenteraad van Borsele in de benoeming van een vervanger voor J. Mandos, die per 1 januari naar de Hogeschool Zeeland gaat. Invloed, maar ook snelheid, want het kerstreces zit er nog tussen en ook de verkiezingen in maart volgend jaar.
Daarom heeft de raad ervoor gekozen niet, zoals inmiddels wel mogelijk is, een referendum in te lassen waardoor de invloed van de burgers groter wordt. P. Verbart (D66) was het aan zijn partijbeginselen verplicht om het even te opperen, maar maakte er omwille van de eenduidigheid geen punt van.
J. Mol van de SGP/Christenunie liet zich door dezelfde beweegredenen leiden. Zijn partij had graag een positief/christelijke levenshouding gezien bij de persoon die in Borsele burgemeester wordt, maar ook die fractie ging akkoord. Kwaliteit is in de profielschets voorop gezet. Volgens Van Gelder kan de aankondiging al op 19 november in de Staatscourant.
De vertrouwenscommissie die uit de raad werd gekozen, bestaat uit alle fractievoorzitters, onder voorzitterschap van M. de Bart van de PvdA, die overigens het voorzitterschap van de nieuwe burgemeester zelf niet zal genieten. De Bart stelt
zich niet meer herkiesbaar na twintig jaar raadslidmaatschap.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.