Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 9 november 2001

Meer geld voor jeugd.

De gemeenteraad van Borsele heeft gisteravond uit Kamperland een degelijke aanzet voor een jeugdbeleid mee naar huis genomen. Tijdens de digitale raadsvergadering kwam er geld beschikbaar om de jeugdwebsite van Borsele te verbeteren en te onderhouden, om drie grote evenementen per jaar te organiseren en om verenigingen en dorpshuizen te stimuleren meer jeugdactiviteiten en -voorzieningen op touw te zetten.
Het moet bovendien raar lopen wil de gemeente geen serieuze jeugdraad krijgen. Een voorstel daartoe van PvdA-raadslid M. Eveleens-Jongkind vond steun in de rest van de raad.
Het Borselse college van burgemeester en wethouders en met name de portefeuillehouder jeugdzaken, burgemeester J. Mandos, leeft in de overtuiging dat de gemeente voor de jeugd een inhaalslag moet maken. In de afgelopen jaren is voor de jeugd maar een fractie uitgegeven van het bedrag dat bijvoorbeeld voor ouderen uit de knip gaat.
Inmiddels is een jeugdwerkplan gemaakt waarin de doelen op diverse terreinen snel kunnen worden bereikt. Maar dat kost geld. Borsele wil ook met jongere burgers beter contact krijgen. Daarom moet een deel van het geld van de gemeente in een jeugdwebsite worden gestoken: één keer 12.500 gulden en de komende vier jaar steeds 7.500 gulden. De raad ging akkoord, maar hing toch aan voortzetting van de jeugddebatten. Het voorstel van Eveleens om een jeugdraad op te zetten, kwam daarin goed van pas, want zo`n jeugdraad kan die debatten organiseren.

Het feit dat iedereen naar de raad kon e-mailen met spontane `burgeradviezen`, haalde één keer een fractie over de streep. De SGP-Christenunie wilde eerst niet dat de gemeente evenementen in de dorpen zou organiseren; vijftien kleintjes, drie grotere of één hele grote. ,,Dat moet de jeugd zelf maar doen``, vond J. Weststrate. Een mailtje en de suggestie dat de op te richten jeugdraad de organisatie van de evenementen na een poosje op zich zal nemen, deed de fractie meestemmen met de meerderheid: drie evenementen per jaar, gespreid over de gemeente met een gemeentelijke bijdrage van 5.000 gulden per stuk.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.