Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 1 oktober 2001

EPZ claimt miljoenen schade.

Als het plan voor aanleg van de Westerschelde Container Terminal wordt uitgevoerd, claimt stroomproducent EPZ zeker 150 miljoen gulden voor aanpassingen aan het energiecomplex bij Borssele en compensatie voor waardedaling van gronden. Alleen al voor maatregelen aan de koelwater in- en uitlaat van de kerncentrale is ruim 33 miljoen gulden nodig.
Bovendien moet bij de koelwaterinlaat meer gebaggerd worden. Ook dreigen er meer schoonmaakwerkzaamheden. De bouw van de terminal en vervolgens de stapeling van containers (waardoor de turbulentie toeneemt) zorgen voor een verwaaiing van steenkool op het terrein van EPZ. Dat leidt tot productieverlies en schoonmaakkosten.
Onlangs is de bouw van een nieuwe stroomfabriek aangekondigd. De koelwateruitlaat is ter hoogte van de containerkade gepland. Als dat niet kan, wordt EPZ beperkt in haar kernactiviteit. Schade minstens 110 miljoen gulden.
De terminal kan een zogeheten domino-effect veroorzaken: een calamiteit werkt door op het stroomcomplex. De containertransporten vormen extra risico`s voor de kerncentrale. EPZ moet bepaalde veiligheidsonderzoeken opnieuw uitvoeren. De kosten bedragen ruim 1,1 miljoen gulden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.