Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 13 september 2001

Kerncentrale veilig voor vliegtuigramp.

De kerncentrale te Borssele is bestand tegen een vliegtuigbotsing. Dat heeft EPZ, exploitant van de kerncentrale verklaard.Kerncentrale te Borssele
Ook andere calamiteiten, zoals een gaswolkexplosie, een aardbeving of langdurige uitval van de koeling moet de kerncentrale kunnen doorstaan. De veiligheidsmaatregelen zijn bij de bouw tussen 1969 en 1973 en bij de modificatie tussen 1995 en 1997 al getroffen. Ook het opslaggebouw voor radioactief afval van de COVRA in Borsele-West (Sloegebied) is gedimensioneerd op grootschalige rampen. De bunker in aanbouw voor hoogradioactief afval krijgt een wand van 1,70 meter dik beton met een zeer zware wapening.
Alle maatregelen bij de kerncentrale zijn erop gericht om kernsmelting te voorkomen en ontsnapping van radioactiviteit naar de buitenwereld te voorkomen. Het gaat om vijf barrières. De splijtstof zelf bevindt zich in gasdichte buizen van roestvrij staal. Het reactorvat, waarin de splijtstofstaven zich bevinden, heeft wanden van 18 centimeter dik, hoogwaardig metaal. Het reactorvat staat in een zware betonnen bunker, die radioactieve straling absorbeert. Daaromheen is de stalen bol met een wanddikte van 2,2 tot 3 centimeter staal. Dan is er nog de buitenkant van 60 centimeter dik beton.
Daarnaast zijn er verschillende meervoudig uitgevoerde noodstroom- en noodkoelinstallaties. Er is in een apart versterkt gebouw staat nog een extra besturingsinstallatie.
Het opslaggebouw voor hoogradioactief materiaal van de COVRA wordt zo gebouwd dat het de inslag van een F16 straaljager kan doorstaan, waarvan de gevolgen bij een botsing nog erger zijn dan met een verkeersvliegtuig. Tot 11,90 meter boven NAP is er geen kans op overstroming.
De veiligheidsmaatregelen rondom de twee complexen zijn na de aanslagen in Amerika wel aangescherpt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.