Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 16 juni 2001

Borsele 2 hectare kleiner.

De gemeente Borsele is 2 hectare kleiner dan gedacht. De noordelijke gemeentegrens van Terneuzen - en dus de zuidelijke grens van Borsele - klopt niet. Nieuwe metingen hebben uitgewezen dat de grens in de Westerschelde tien meter afwijkt van de grenslijn die tot nu toe werd gehanteerd. Terneuzen heeft recht op tien meter extra grondgebied ten koste van Borsele.
De fout werd ontdekt door de Terneuzenaar P. Stuy (schrijver van het boek De Lage Landen en Hun Grenzen). Volgens hem dient de grens te lopen tussen de uit 1714 daterende molen van Borssele en de toren van de rooms-katholieke kerk van Terneuzen. Bij de grensbepaling werd uitgegaan van de verkeerde kerktoren. Niet de Willibrordustoren, die dateert uit 1915, mocht als ijkpunt worden genomen, maar de toren van de oude kerk uit 1849, die in de oorlog werd afgebroken. Een foutje van tien meter.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.