Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 3 mei 2001

Elfde kunstwerk Borsele onthuld in Ovezande.

Sculptuur van Sander LittelEen cirkelvormige horizontale band met een gelaagde slibachtige structuur, waarbinnen zich een bol bevindt die net in het water ligt.` Zo omschrijft kunstenaar Sander Littel uit Oudelande de `watersculptuur` die door wethouder F. Tollenaar in Ovezande werd onthuld.
Het beeld dat in een vijver aan de Dr. Messtraat staat, verwijst onder meer naar het oorspronkelijke eilandachtige karakter van Ovezande dat in de vroege Middeleeuwen een vissersdorp was. Ook symboliseert het kunstwerk de centrale ligging van het dorp in de gemeente Borsele. In de horizontale band verzonken zijn drie pijlpunten te zien. Deze zijn volgens Littel op meerdere manieren te duiden. Zo kent Ovezande bijvoorbeeld een rijke schutterstraditie. Ook staan pijlpunten en hun vindplaatsen van oudsher voor de eerste tekenen van menselijke beschaving. Littel haalde zijn inspiratie voor de watersculptuur voor een groot deel uit een in 1989 gepubliceerd boekje `Een kerk en Veertig huizen` van Jan Bruijns dat over de geschiedenis van Ovezande gaat.
Het beeld in Ovezande is het elfde kunstwerk in de serie Beeldende Kunstroute Borsele. Het is de bedoeling elk van de vijftien dorpen van een kunstwerk te voorzien.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.