Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 5 april 2001

Vissers willen gezonde Stelleplas.

Hengelsportverenigingen De Bevelanden uit Heinkenszand en De Leeglopers uit 's-Heerenhoek hebben een plan gemaakt om de Stelleplas bij Heinkenszand weer natuurlijk en gezond te maken.
Stelleplas bij HeinkenszandDe verenigingen pachten het visrecht van de gemeente. Ze hebben een vijfjarenplan opgesteld in samenwerking met Waterschap de Zeeuwse Eilanden.
Stelleplas is een gevaarlijk zwemwater door de grote diepteverschillen en de bodemongelijkheid. Hierdoor ontstaat veel inversie: verticale waterbeweging door verschillen in warm en koud water. Dit is voor de hengelsporters een probleem, dat nog wordt versterkt door de tamelijk kale, zanderige onderwaterbodem en de daardoor optredende zuurstofloosheid. Daardoor is de visstand eenzijdig. Veel karpers, die de bodem omwoelen op zoek naar muggenlarven. Er is ook voor de karper te weinig voedsel. De gevangen exemplaren blijken broodmager.
De bedoeling is dat er waterplanten aan de oevers gezet worden, in het begin met gazen korfjes om ze te beschermen tegen vraatzuchtige watervogels. In de waterplanten krijgen kleine organismen een kans. Daarnaast wordt er snoek, baars, zeelt en ruisvoorn uitgezet. Ieder jaar wordt er vervolgens geëvalueerd. Verder worden alle vissteigers vervangen door hardhouten exemplaren met een milieuvriendelijke impregnering.
Stelleplas ontstond in de jaren zestig door zandwinning bij de aanleg van de A58. Op de diepste punten is het vijftien meter en de totale oppervlakte is zo'n tien hectare. Inmiddels is zwemmen verboden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.