Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 23 maart 2001

Sara en Neeltje Suzanna op volle snelheid.

De twee Westerscheldeboormachines banen zich op hoge snelheid een weg door de bodem van de Westerschelde.
Snijrad boormachineDe boren bereiken de laatste weken regelmatig topsnelheden van 20 meter per etmaal. Dat komt overeen met 10 ringen per etmaal, een prestatie die al een tiental keren is gehaald. Het absolute record is 11 ringen, wat een van de boormachines bereikte. Zelfs de 'probleemboor' Sara doet het dus op dit moment goed. Nog steeds is niet bekend of en hoe het mankement aan de afdichting aan het hoofdlager van de boorkop, gemaakt gaat worden. De plannen om vanuit de Middelplaat, de zandbank in de Westerschelde, een schacht te graven en van daaruit de reparatie uit te voeren, zijn afgeblazen. Er zijn teveel technische risico's aan verbonden. Men onderzoekt nu of het lek van binnenuit gerepareerd kan worden. Verder wordt overwogen gewoon door te boren. Ten slotte boort de Sara al een jaar met het mankement aan boord. Sara passeerde deze week de 3000 meter, terwijl Neeltje Suzanna ruim driehonderd meter voorligt.
Momenteel onderzoekt de aannemer de manieren om het boorproces te versnellen. Op 6 april wordt het nieuwe afbouwscenario gepresenteerd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.