Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 15 maart 2001

HABOG onbelemmerd naar voltooiing.

De bouw van de HABOG, de loods voor hoogradioactief afval bij de COVRA in Borssele, kan ongehinderd doorgaan. Dat heeft de Raad van State beslist. Daarmee zijn alle bezwaarmogelijkheden uitgeput.

Tegen de kernenergievergunning was bezwaar aangetekend door onder andere de gemeente Borsele en gedeputeerde Staten van Zeeland. Die hebben op zich geen problemen met de HABOG, maar willen geen radioactief afval meer hebben uit Delft en Petten. De gemeente vindt dat het afval van TUD en ECN verscheept moet worden naar de Verenigde Staten, zoals minister Pronk heeft toegezegd. De HABOG moet de bewaarplaats worden van alle in Nederland geproduceerd hoogradioactief afval. Dat komt van vier bronnen, de kerncentrales in Borssele en Dodewaard en de onderzoekscentra in Petten en Delft. Per jaar zal er sprake zijn van 10-15 kubieke meter hoogradioactief afval. Ook zal het laag- en middelradioactief afval van industrie en onderzoek, afgedankte apparaten en medische toepassingen hier worden opgeslagen.
Verder was er tegen de bouw bezwaar aangetekend door Greenpeace, de stichting Miljoenen Zijn Tegen en een aantal omwonenden en agrariërs. Zij twijfelen met name aan de veiligheid van de opslag.
De betonnen muren van het HABOG worden 1,70 meter dik. Het is bestand tegen windhozen, gaswolkexplosies, aardbevingen en overstromingen. Er kan zelfs een vliegtuig op neerstorten zonder dat het nieuwe gebouw voor opslag van hoogradioactief afval in Vlissingen-Oost bezwijkt. Het gebouw van het COVRA (Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval) heeft speciale apparatuur voor het via afstandsbediening hanteren van het afval.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.