Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zondag 25 februari 2001

Opnieuw problemen Westerscheldetunnel.


De bouw van de Westerscheldetunnel heeft opnieuw een vertraging van enkele weken opgelopen. Tunnelboormachine Sara, die de oostbuis van de Westerscheldetunnel boort, is beschadigd en moet voor vele miljoenen guldens worden gerepareerd. De afdichting van de hoofdlager die de boorkop aandrijft, vertoont lekkage. Daardoor bestaat de kans dat het water-bentonietmengsel waarmee het boorfront wordt gestabiliseerd, de machine binnendringt.
De directie van tunnelbouwer Kombinatie Middelplaat Westerschelde (KMW) maakt vrijdag 2 maart bekend of de schade zal worden hersteld of dat wordt volstaan met een kleine ingreep en er vervolgens weer gewoon wordt doorgeboord. Alles wijst erop dat de boor enkele weken zal worden stilgezet in de Boomse kleilaag onder de Middelplaat, waarna dwars door die zandplaat met buizen een soort schacht wordt aangebracht naar de plaats waar de kop van de machine zich bevindt.
Daarna kunnen monteurs onder atmosferische druk de reparatie aan de afdichting uitvoeren. Dat karwei kan niet worden geklaard door duikers.
Het was al een jaar bekend dat de afdichting was beschadigd. Nu is het punt bereikt om de Boomse kleilaag te verlaten en in een zandlaag onder de Everingen terecht te komen. Er moet nu gekozen worden: doorgaan - en daar zit een zeker risico in - of repareren. We hadden voor beide machines een grote beurt gepland op het moment dat ze de Boomse klei zouden verlaten, zodat ze probleemloos het laatste deel van de tunnel zouden kunnen boren. Wat Sara betreft wordt die onderhoudsbeurt nu heel wat ingrijpender.
WesterscheldetunnelTunnelboor Sara was gisteren ruim 2600 meter gevorderd, Neeltje Suzanna, die de westbuis boort, zit op ruim 3030 meter.

Die laatste boormachine bereikt volgende week donderdag de gemeentegrens tussen Terneuzen en Borsele, halverwege het traject van 6,6 kilometer.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.