Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 5 februari 2001

Brandweerkorpsen onderzoeken samenwerking.

82 Vrijwilligers bij de brandweer BorseleDe brandweerkorpsen van Borsele en Goes onderzoeken of er in de toekomst nader kan worden samengewerkt. Door de krachten te bundelen zouden ze wellicht beter kunnen functioneren. Brandweercommandanten P. van Dijk (Goes) en J. de Feijter (Borsele) denken dat beide korpsen sneller en efficiënter kunnen uitrukken als ze meer samenwerken. Ook het (brand)preventiebeleid kan er op vooruitgaan.
Het gaat hier om een voorlopig plan, waarvan plus- en minpunten nog in kaart moeten worden gebracht. De beide burgemeesters opperden het idee om de taken te verdelen of elkaar op cruciale punten te ondersteunen. De Goese burgemeester D. J. van der Zaag en de Borselse burgermeester J. L. M. Mandos ruilden twee jaar geleden een maand van stoel en concludeerden dat er op gebied van veiligheid en preventie kansen liggen. Ook Van Dijk en De Feijter zien die kansen. Uitgangspunten zijn de samenwerkingsverbanden die nu al tussen de korpsen bestaan. Zo brengt Goes haar materieel naar de gezamenlijke werkplaats in Borsele en draaien de officieren van dienst in zowel Goes als Borsele diensten.
Volgens Van Dijk is een stap verder wellicht wenselijk omdat het takenpakket van de brandweer steeds groter wordt. "Brandblussen is allang niet meer onze hoofdtaak. Het accent verschuift steeds meer naar preventie. De rampen in Enschede en Volendam hebben een nog grotere nadruk daarop gelegd. Zouden korpsen gezamenlijk meer mankracht kunnen inhuren voor brandpreventiebeleid, dan haalt dat vast druk van de ketel. Bovendien verspreid je specialistische kennis dan niet over de verschillende korpsen, maar werk je aan een doorlopende verbetering van de veiligheid."
Ook het afstemmen van procedures kan volgens de beide heren voordeel opleveren. ,,Nu hebben de korpsen allemaal een eigen beleid``, zegt De Feijter. ,,Op het moment dat je de procedures op elkaar afstemt, zal een samenwerking vlotter en georganiseerder verlopen. Regionaal wordt daar al volop over gediscussieerd.``
Er wordt echter niet aangestuurd op een fusie. Wanneer er concrete plannen op tafel komen, kunnen Van Dijk en De Feijter nog niet zeggen. De burgemeesters hebben aangegeven voor maart dit jaar een opzetje te willen zien.
De Borselse gemeenteraad beslist donderdag 8 februari of de brandweer in Borsele meer mankracht mag inhuren om preventie- en zogenoemde preparatietaken uit te voeren. De raadsvergadering begint om 20.00 uur in het gemeentehuis in Heinkenszand.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.