Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 25 januari 2001

Politie-inzet loopt uit de hand.

Er moet wat gebeuren aan de massale inzet van de politie bij de diverse kerntransporten. Zoals de zaken nu georganiseerd zijn trekt de inzet een te zware wissel op de Zeeuwse politie. Burgemeester Mandos van Borsele, commissaris van de koningin van Gelder en korpsbeheerder Burger hebben de verantwoordelijke ministers Pronk en de Vries gevraagd maatregelen te nemen. Anders komen de reguliere politietaken in het geding.
De komende twee jaar zullen nog tal van transporten plaatsvinden. Van de kerncentrale naar Cogéma in Frankrijk, van Dodewaard naar Sellafield via Borsele en van Petten naar Borssele. Daarvoor moet zeer veel politebewaking worden geregeld. De bestuurders stellen de ministers voor om de politie-inzet te reduceren, zonder de openbare orde en veiligheid in gevaar te brengen. Ze vragen de doelmatigheid en logistiek te verbeteren. Zo vaart het schip dat het kernafval uit Dodewaard in Borsele ophaalt voor meer vracht naar Le Havre, terwijl de trein met kernafval uit de kerncentrale een week later naar Cap le Hague rijdt. Of varen de boten naar Sellafield door een nauw en drukbevaren deel van de noordelijke Westerschelde, omdat anders Belgisch grondgebied betreden wordt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.