Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 20 januari 2001

Lot kerncentrale in handen rechter.

Kerncentrale te BorsseleDe toekomst van de kerncentrale Borssele ligt in handen van de rechtbank in Den Bosch. Daar dient de rechtzaak die het Rijk heeft aangespannen tegen eigenaar EPZ van de centrale. De rechter zal vlak voor de zomer uitspraak doen.
EPZ heeft tot 23 februari de tijd om op de dagvaarding van het Rijk te reageren. De directie van de centrale heeft al eerder verklaard niet te peinzen over sluiting. Zij beschikt over een vergunning zonder einddatum. In een geliberaliseerde energiemarkt beslist een bedrijf zelf of zij een fabriek openhoudt of dichtdoet, stelt EPZ.
Het Rijk wijst erop dat een afspraak is gemaakt met de Samenwerkende elektriciteitsproducenten (SEP) over sluiting van de centrale op 1 januari 2004. De Tweede Kamer blijft erbij dat Borssele dicht moet. Afspraak is afspraak, redeneert de regering. EPZ ontkent echter dat met haar een afspraak is gemaakt en voelt zich niet gehouden aan afspraken met de Sep.
Als de reactie van EPZ op de dagvaarding binnen is, krijgt het kabinet nog de gelegenheid op het standpunt van de bedrijfsleiding te reageren. Op basis van deze schriftelijke woordenwisseling doet de rechter in Den Bosch uitspraak. Dat zal waarschijnlijk nog voor de zomer zijn. Beide partijen hebben de mogelijkheid bij het gerechtshof in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.