Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 25 november 2000

Greenpeace stapt weer naar rechter.

Greenpeace doet bij de Raad van State opnieuw een poging om een vergunning voor het vervoer van kernafval tegen te houden. Het gaat om twaalf en mogelijk negentien transporten over de weg van de stilgelegde kerncentrale in Dodewaard naar de haven in Vlissingen-Oost. Daar wordt het nucleaire afval overgeladen voor transport naar de opwerkingsfabriek BNFL in Sellafield. Greenpeace voert onder meer aan dat de opwerkingsfabriek in Sellafield omstreden en onbetrouwbaar is. Onregelmatigheden bij de opwerkingsfabriek hebben ertoe geleid dat Zweden, Zwitserland, Duitsland en Japan hun transporten naar Sellafield hebben stilgelegd, zei raadsman A. van den Biesen van Greenpeace.
Het eerste transport staat gepland op 14 december. De speciaal daarvoor bestemde container staat reeds volgeladen in Dodewaard.
Greenpeace verloor eerder twee schorsingsprocedures bij de Raad van State om nucleaire transporten tegen te houden van Petten naar Borssele en van Borssele naar de Franse opwerkingsfabriek Cogéma.
De Raad van State doet 14 december uitspraak.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.