Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 18 oktober 2000

Uitbreiding COVRA nodig als kerncentrale langer open blijft.

De COVRA bij NieuwdorpAls de kerncentrale langer open blijft dan 2007, is uitbreiding van de opslaggebouwen bij de COVRA noodzakelijk. Er zal dan een extra gebouw voor opslag van hoogradioactief afval moeten worden gebouwd met een kostenplaatje van zo'n 50 miljoen. Dat zal volledig voor rekening komen van de exploitant van de kerncentrale. Directeur J.Bongers van EPZ heeft geen moeite met de extra investering van ongeveer 8 miljoen op jaarbasis bij een afschrijving van zes of zeven jaar. Hij zet echter kanttekeningen bij het jaartal 2007. De overschakeling op splijtstof met een hogere verrijkingsgraad betekent een betere verbranding en dus minder radioactief afval.
Momenteel wordt er bij de COVRA gebouwd aan het opslaggebouw, waarvan het omhulsel bestaat uit 1,70 dik beton. Over drie jaar moet het eerste afval er worden opgeslagen om er uiteindelijk meer dan 100 jaar te blijven.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.