Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 4 oktober 2000

Mammoetbotten gevonden onder caisson.

Mammoetbotten in EllewoutsdijkOnder het caisson van de Westerscheldetunnel bij Ellewoutsdijk zijn botten gevonden van een mammoet. Het gaat volgens deskundigen van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen om een onderkaak met twee kiezen en een ellepijp. De exacte vindplaats is op een harde zandlaag uit het jong pleistoceen, 19 meter onder het maaiveld. Waarschijnlijk zijn de botten, die tussen de 10.000 en 100.000 jaar oud zijn, door ijs meegegenomen en langzaam naar beneden gezakt. De ontdekking werd gedaan door medewerkers van de aannemer Visser & Smit, die de bodem onder de caisson aan het vlak maken waren. De NV Westerscheldetunnel wil de botten tentoonstellen in het infocentrum in Terneuzen. Voor die tijd moeten de botten eerst nog een paar maanden ontzout worden.

Overigens heeft minister Netelenbos officieel bevestigd dat de oplevering van de tunnel vertraging heeft opgelopen. De directie van de tunnel en de aannemer bekijken deze weken hoeveel precies.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.