Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 2 oktober 2000

Voortbestaan schaapskuddes bedreigd.

Volgens VVD-Kamerlid J. H. Klein Molekamp dreigen schaapskuddes, zoals die in Nisse, te verdwijnen als staatssecretaris G. H. Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) de directe subsidie voor schaapskuddes afschaft. Zij wil die vervangen door een beloning voor het begrazen van natuurterreinen. De beheerders van die terreinen mogen dan beslissen hoe zij dat geld gebruiken. VVD`er Klein Molekamp denkt dat natuurterreinbeheerders geen gebruik meer zullen maken van schaapskuddes, maar van exotische grazers, zoals Galloway-runderen en Schotse Hooglanders.
De schaapskudde tussen Heinkenszand en Nisse zal overigens niet verdwijnen. De Stichting Zeeuwse Schaapskudde heeft al overlegd met opdrachtgever Natuurmonumenten en die is bereid de vergoeding door te sluizen. Voorzitter L. Mandos van de Stichting Zeeuwse Schaapskudde weet dat die lager is dan de huidige directe subsidie, maar Vereniging Natuurmonumenten heeft zich bereid verklaard bij te springen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.