Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 12 juli 2000

Boorkop Sara onder grote druk gerepareerd.

Boormachine SaraDe boorkop van de Westerscheldetunnel met de grootste beschadiging Sara, wordt momenteel door duikers gerepareerd. Een karwei op een dergelijke diepte, 60 meter onder NAP, is nog nooit eerder uitgevoerd. Twee duikersploegen van drie man zijn een week bezig met het werk. Ze worden omringd door een team van 20 specialisten. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de snijtanden aan de buitenkant van het snijrad en moeten een deel van de enorme druk van 7 bar op het boorschild beter opvangen. De boordiameter wordt daardoor vergroot en de geconstateerde vervormingen moeten daarmee worden opgevangen.
Het kost de tunnelbouwer door de extra werkzaamheden en vertragingen handenvol geld: iedere dag zeker tweehonderdduizend gulden. Tientallen werknemers zitten werkloos thuis. Sara staat nog zeker tot half augustus stilstaan. Het wachten is op een stalen ring van 60 ton, die het boorschild nog extra steun geeft. De westelijke boormachine Neeltje Suzanna heeft haar werk langzaam hervat.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.