Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 18 mei 2000

Weer problemen met tunnelboren.

Nadat vorige week werd gemeld dat Neeltje Suzanna, de westelijke Westerscheldetunnelboormachine het diepste punt op -60m NAP had bereikt, blijkt het boorproces wederom stilgelegd te zijn. Deze keer vanwege afwijkingen in de boorschilden van beide machines. Sara, de oostelijke boormachine, die ca. 60 meter bij Neeltje Suzanna achterop ligt, blijkt een afwijking te hebben van 52 millimeter, terwijl bij Neeltje Suzanna een afwijking van 45 millimeter is geconstateerd. De speling tussen de boorschilden en de tunnelsegmenten dient ten minste 80 millimeter te bedragen. Tunnelbouwer Kombinatie Middelplaat Westerschelde, De Duitse fabrikant Herrenknecht en de NV Westerscheldetunnel hebben een team van deskundigen ingeschakeld om de situatie in kaart te brengen. Begin volgende week worden de eerste resultaten verwacht, waarna een oplossing moet worden gezocht.
Mogelijk is de oorzaak de hoge druk -op deze diepte 6,5 bar- de oorzaak. Zelden is er op dergelijke diepte geboord. De directie van de tunnel wil echter op deze diepte geen enkel risico lopen. Rond de jaarwisseling lag het werd ook al drie maanden stil vanwege problemen aan de tunnelsegmenten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.