Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 13 mei 2000

Brandweercommandanten pleiten voor aanschaf blusmotor.

Mont-Blanc tunnelbrand kostte 30 mensen het leven.De brandweercommandanten J. de Feijter van de gemeente Borsele en J. Meijering van Terneuzen zien de blusmotor als ideaal bestrijdingsmiddel van een tunnelbrand. Ze worden voor het eerst ingezet op de Oresund-verbinding tussen Kopenhagen en Malmö. De motoren kunnen laveren tussen stilstaande auto's en zo als eerste ter plekke de situatie opnemen. Ze worden bereden door speciaal opgeleide brandweermensen met een speciaal luchttoevoersysteem in de helm. Ze zijn in staat om met nauwelijks meer dan tien liter blusmateriaal via een geavanceerd vernevelingssyteem een beginnende brand te blussen.
De commandanten spreken van het Ei van Columbus in tunnelbrandbestrijding en pleiten voor zo'n motor aan beide kanten van de Westerscheldetunnel. De kosten per stuk bedragen zo'n honderdduizend gulden.
Wie dat moet gaan betalen is nog onduidelijk. De directie van de NV Westerscheldetunnel ziet de tunnel als onderdeel van het wegenstelsel en vindt dat overheidsinstanties voor de kosten op moeten draaien.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.