Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 29 maart 2000

Nieuwe containers EPZ voor vervoer kernafval per spoor.

Kernovergang?Zoals we hier eerder berichtten wil EPZ, de exploitant van de kerncentrale,de afvaltransporten naar het opwerkingsbedrijf Cogéma in Cap la Hague in Frankrijk voortaan per spoor te regelen. Er is nu een nieuwe container ontwikkeld, speciaal voor gebruik op de treinen. Deze 75 ton zware container komt speciaal uit Frankrijk en wordt vanaf woensdag uitgetest. De komende weken volgen proeven met het onder water beladen en gereedmaken voor transport. In het nieuwe type container kunnen zeven in plaats van de gebruikelijke drie splijtstofelementen worden geladen. Zodoende zullen er naar alle waarschijnlijkheid slechts twee of drie maal per jaar kernafvaltreinen rijden over de bestaande goederenspoorlijn. Nu wordt nog zo'n 12 tot 15 maal per jaar kernafval per vrachtwagen afgevoerd.
EPZ verwacht binnenkort vergunning te krijgen voor deze nieuwe transportmethode van het ministerie van VROM. Sinds 1998 zijn er in Nederland geen gebruikte splijtstofelementen meer vervoerd.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.