Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 21 maart 2000

Minister Pronk blijft halsstarrig in sluiting kerncentrale.

Minister Pronk van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, blijft halsstarrig vasthouden aan de sluiting van de kerncentrale na 2003. In de Eerste Kamer verklaarde hij geen boodschap te hebben aan de argumenten van de energiebedrijven, die in het openhouden van de kerncentrale een belangrijke bijdrage zien in de vermindering van de gewenste CO2-uitstoot. CDA en VVD pleitten in de Eerste Kamer voor openhouden, maar dat was dus voor Pronk geen optie. Hij wil het 'foutje' in de sluitingsvergunning repareren, al zei hij nog niet hoe. De Raad van State stelde onlangs het personeel, verenigd in de Stichting 2004+ in het gelijk en vernietigde de sluitingsvergunning op procedurele gronden, waardoor feitelijk de wetskracht van dat Tweede Kamerbesluit ontbreekt.
De gezamenlijke electriciteitsbedrijven staan voor de taak onder meer de uitstoot van het giftige CO2 terug te dringen. Aangezien de kerncentrale deze uitstoot niet kent en zeker nog 10 tot 15 jaar meekan, zou openblijven indirect een vermindering betekenen van 1,4 megaton. Een ander argument is dat na sluiting buitenlandse energie moet worden betrokken, geproduceerd door ....kerncentrales.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.