Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 11 maart 2000

EPZ wil vervoer kernafval per spoor.

Kernovergang?EPZ, de exploitant van de kerncentrale heeft bekendgemaakt de afvaltransporten naar het opwerkingsbedrijf Cogema in Cap la Hague in Frankrijk voortaan per spoor te willen regelen. Omdat er veel meer afval tegelijk mee kan zullen er naar alle waarschijnlijkheid slechts twee of drie maal per jaar kernafvaltreinen rijden over de bestaande goederenspoorlijn. Nu wordt nog zo'n 12 tot 15 maal per jaar kernafval per vrachtwagen afgevoerd.
Ook willen ze volledige openheid geven over de transporten. Zo zullen van elk tranport de datum, het tijdstip en de route worden bekendgemaakt via krantenadvertenties. EPZ wil voorts de media uitnodigen om uitleg te geven over de manier waarop de transporten worden uitgevoerd. Maar ook willen ze laten zien hoe de containers eruitzien, hoe ze worden schoongemaakt, hoe ze worden geladen enz.
De te gebruiken spoorlijn is overigens onderwerp van discussie en er lopen wijzigingsplannen. Momenteel loopt de lijn bijvoorbeeld nog langs de buitenrand van Heinkenszand. Het is de bedoeling dat het tracé over enkele jaren is verlegd naar minder bevolkte gebieden. De tracékeuze is nog in voorbereiding.
Minister Pronk van VROM beraadt zich over het transportverzoek van EPZ.
Greenpeace reageert heel sceptisch en stelt dat de openheid door de rechter is afgedwongen en niet vrijwillig komt. Ook de wijziging van transportmethode schrijven ze niet toe aan EPZ, maar aan een verbod van Belgische burgemeesters op kerntranporten per vrachtauto door hun gemeenten.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.