Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 4 februari 2000

Burgemeester Mandos pleit voor snelle sloop kerncentrale.

Op een kernenergieconferentie in Brussel heeft burgemeester Mandos gepleit voor snelle ontmanteling na de sluiting van de kerncentrale in 2004.Dat zou nieuwe perspectieven voor het personeel met zich meebrengen, dat hierdoor ten minste 5 jaar extra werk krijgt. Bovendien is het beter voor de omgeving. Het Rijk is van plan de kerncentrale pas over 30 jaar te ontmantelen. Ontmanteling in 2004 is wel aanzienlijk duurder, zo'n 100 miljoen, maar er staat tegenover dat er geen bekwaam personeel voor moet worden geworven. De nu aanwezige technische kennis gaat dan ook niet verloren. Mandos wordt in zijn standpunt gesteund door andere Europese gemeenten met een nucleaire centrale. Alle vinden sluiting de verantwoording voor hun regering, die dan ook de extra kosten moet dragen.
Verder pleitte Mandos voor het opzetten van een veiligheidscentrum, gezien de ligging en de nabijheid van havens en industrie.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.