Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 20 januari 2000

Pettens kernafval toch naar COVRA.

Minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu ziet geen andere oplossing meer dan het kernafval uit de onderzoekscentrale van het ECN in Petten naar de COVRA in Borssele te brengen. Die boodschap kreeg de Tweede Kamer gisteren, nadat is gebleken dat opslag in de Verenigde Staten, waarvan eerder sprake was, pas in 2001 kan. Bovendien is dat nog helemaal niet zeker, omdat de door Nederland gebruikte containers niet worden geaccepteerd in de Verenigde Staten. De VS leverden het hoog-verrijkt uranium aan het ECN.
Het is de bedoeling dat de containers met het hoog-radioactieve afval voorlopig worden opgeslagen in het gebouw voor laag- en middelradioactief kernafval bij het Centraal Orgaan Voor Radioactief Afval (COVRA). Het gebouw voor hoogradioactief afval (HABOG) is momenteel in aanbouw en pas in 2004 klaar. Tegen de verleende vergunning is indertijd bezwaar aangetekend door de gemeente Borsele en de provincie Zeeland.
Voor het transport moet Pronk eerst nieuwe transportvergunningen afgeven. Hij verwacht dat de transporten in mei of juni plaats kunnen vinden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.